Hello!!!

Wednesday, September 30, 2009

Convo vs Forensic Exam

Pagi tadi saya memberitahu bos nak berenti kerja pasal penat cuti 2 hari 26 dan 27hb pasal nak konvo. Lepas itu bos pun cakap ok2 awak pergi isi borang and submit pada saya.

Dalam hati saya bercakap, syok oh cuti lagi. HEHE.

Tapi tak sampai lima minit dia panggil saya balik.

Bos: Awak konvo bila?
SR: 27hb. Tapi cuti 26 dan 27hb.
Bos: Tapi awak ada forensic exam starting 25th to 28th.
SR: ~Muka terkejut, tahan nangis pastu rasa nak pergi bakar bahagian enforcement~




Serius. Memang nak bakar. Hari tu mereka bagitahu awal bulan November baru ada exam ni. Lepas itu, saya dah maklumkan mereka konvo adalah 15-27hb Oktober. Mereka kata ok. After that baru kita buat forensic exam.

Fine. Saya tau, takkan mereka nak lewatkan exam sebab saya sahaja. Fine. Fine.

Tapi, kan dah menimbulkan keadaan stress pada yours truly sampai mahu menangis di khalayak ramai. Weh, ni first time nak convo ni. Dulu kat MRSM tu convo olok-olok je.

Jadi, bos saya pun mensambung perbualan di atas.

Bos: If I were you, I will make my own decision
SR: ~berdebar + nervous. Buatnya dia cakap tak payah pergi konvo, ape kes?~
Bos: I will go to convo. My convo. Forensic boleh ambik lain kali ma.
SR: Tapi if saya fail, saya kena ambik lagi. Lepas tu, PRP kena extend, susah pulak.
Bos 2(Bos garang): I also took it twice ma. Its normal lah to fail. But definitely I will go to my convo.
Bos: Ya lor. Me too. Its the first. If ever to come, its later. But this is your degree ma.
SR: ~Termenangis~


Bagi yang tidak tahu, forensic exam adalah exam yang perlu diambil oleh semua pegawai farmasi in order untuk sah jawatan dalam perkhidmatan. Exam tersebut adalah merangkumi law and regulation semata-mata. Benci secara banyak.

Bagi yang tidak tahu 2, saya adalah sangat mudah membuat drama swasta air mata duyung. Jangan pertikaikan.

Jadi, apakah yang akan Surya buat selepas ini. Adakah
A) Pergi ke konvo dan tidak menghadiri exam. Atau
B) Pergi exam dan tidak ambik scroll.

Hantarkan jawapan anda ke nombor 33333 dan tunggu jawapannya minggu hadapan. Bye!

*Tiada kaitan dengan yang hidup mahupun yang bersiaran di televisyen*


16 Words from you:

fiz said...

babe...forensic is not for sah jawatan but for registration

SuryaRahman said...

fiz, kalau tak dapat registration tak leh sah jawatan kan. orang yang bagi lecture pasal law masa kat uni dulu bagitau macam tu. siap ada prp tu tak bleh jadik frp sebab tak lulus lagi forensic. pastu tak leh nak sah jawatan.

ntahlah. kalau tuk registration je, no big deal lah kot.

hehe.

btw, thanks for dropping by. sapa lah ye nama sebenar ni?

sesuci@pagi said...

kte exam len2 eh ikut negeri eh?aku 9november.kot2 bos ko salah tarikh.takpun ko amek kat sini ngan ktrg.haha

p/s:br brani sign in utk komen.hehe

SuryaRahman said...

hehe. aku baru dapat confirmation tadi, die kate 25-27 oktober tu dia buat bengkel untuk jawab exam tu. ceh, bos aku buat terkejut beruk aku je.

exam betul awal november. tapi tak tau bape ari bulan.

p/s 1:eh. ko kenal fiz di atas ni? dia pharmacist jugak eh?

p/s 2: heh. aku dah visit blog ko dah ari tu. ingat nak letak link kat blog aku tapi takut ko nak underground je pasal ko tak sign in bila bagi komen.

ckin said...

aku mau pergi konvo...tak mau pergi exam...haha

Hazlin said...

message : sile la pegi konvo. berkurun lame tak jumpe weh. kang kalo ko konvo master mesti la tak saing ngan aku sbb aku cam mls sungguh jek nak menyambung2 study ni, hehe. jgn risau, ade jek kat tempat aku yg amik forensic 2 kali tak pass jugak.
moralnye, decide for yourself, tapi mari gi konvo!
-saye yang menyokong boss anda-
*message sent to 33333*
:P

SuryaRahman said...

ckin & hazlin: message anda diterima. undi akan dimasukkan ke dalam kiraan. terima kasih.

weh. gile. zaman bila tah kot nak dapat master tu. dulu time belajar teringin nak buat. sejak dah nak kahwin ni, gatal pulak nak berkhidmat untuk keluarga. HAHA. geli aku dengar.

fiz said...

babe..saye pharmacist jugakla..kalo tak macamane saye tau.Forensic tu professional punye qualification,badan yg responsible ialah Pharmacy Board.Memang betul tak lulus tak leh pegi FRP.Tapi sahkan jawatan is KKM punye hal,government punye hal.Every government nye staff kene sahkan jawatan.Kalo awak tak duduk forensik...awak tak dapatla license,hilangla professional qualification tuh.So, forensic tu penting la.Tapi kalo tak naik FRP macammane nak sah jawatan sebab PRP tu kire mcm houseman jek.Saye dah lulus forensic 3 tahun lepas. FRP nak tamat taun depan.

SuryaRahman said...

Fiz, dah agak dah awak pharmacist jugak. Sebab tau pasal forensic exam tu. Salam kenal.

Oh. Thanks for the info. Susah sangat ke exam tu eh sampai ramai cakap its normal to fail. Ambik 2,3 kali pun takpe. Macam ngeri je dengar.

Btw, awak kat hosp mana lah ye sekarang ni?

fiz said...

hah???sape la yg ckp susah sgt tu?tu sume tipu.Majority yg amek akan lulus.yg tak lulus tuh,may be sebab tak tau mane nak carik jawapan dalam buku law tuh.dont worry la..n statement its "normal to fail" tuh tak betul langsong.anyways gud luck 4 exam.

SuryaRahman said...

Oh. Legalah sikit awak cakap macam tu. Hopefully exam tu tak lah sesusah yang digambarkan.

Thanks anyway :>

sesuci@pagi said...

ops.da kantoi awal2 rupenye eh.aku ingt tade sape tau.T__T
p/s:famesi tmpt aku ckp kalo fail forensic,kne extend prp.wtf?gile sengal.bnyk duet depa nak bayar gaji aku.haha

SuryaRahman said...

dia setahun ade 3 kali exam kan. aku rase lah kan, kalau kita fail 3 kali baru kena extend. ni aku rasa lah.

cuak seh. ingat tak hasrin kate yang terer2 mase kat u dulu pun banyak yang fail.

abis tu, yang kita ni macam mana lah nanti.

sesuci@pagi said...

oh.kalo camtu aku ah patut cuak.ko kategori terer lah!sile tenang.

SuryaRahman said...

sengal ah kau.

dia kata yang terror2 ramai yang fail. tapi yang tak terror yang selalu pass.

dah lah pasal law. memang haram lah nak study sungguh2. kalau pharmacognosy ke statistic ke pharmacoeconomics ke boleh la baca sungguh2. HAHAHAHAHA.

Anonymous said...

Hai..sape yg nak certain past year n tutorials boleh direct email sy di shahirahnsms93@gmail.com