Hello!!!

Thursday, May 21, 2009

Entry Khas

Ini adalah pengajaran yang saya kutip sepanjang 6 hari 5 malam di Indonesia.

  1. Prepare yourself with stamina before you go. You may end up at pintu masuk kedai dengan muka selenga nak heret kaki pun dah tak mampu sebab dah tak bertenaga. Bring along some candy or chocolate bar to give you some energy during your shopping.
  2. Bring along a calculator tak kisahlah saintific or not, to ease you during currency changes.
  3. Write all the kiriman things and bring along whenever you go for shopping. It helps you. Really.
  4. Buy Indon simcard since no Maxis there and roaming is expensive. The starter pack is only IDR 20k.
  5. Bring along a collapsible or foldable or whatever bag you call it. It is needed at the end of your trip.
  6. If you want to do some spa or massage or hair treatment, make an appointment to avoid dissappointmnet like me. Sob. Sob.
  7. Try to eat Indonesian food instead of McD or KFC. Hey, you can eat that kat Malaysia kan. I love bakso. It is totally different from yang jual kat Malaysia. With sos pedas, kicap and kicap pedas, it makes bakso is a superb food. Err. Meleleh lagi.
  8. If you want to buy telekung, go for Tanah Abang, Jakarta since there got cheaper and prettier design of telekung. The price may differ from IDR 25k to IDR 100k.
  9. If it blouse you are looking for, dont buy at Tanah Abang, instead go for Mangga Dua or Pasar Baru Bandung. Cheaper there.
  10. If you want to buy kebaya, I advise you to buy ready made kebaya at Tanah Abang since I can get it for only IDR 15k more than you buy the kain only. Siapa yang terima upah jahit kebaya RM 5 je?
  11. Lots of kedai at Mangga Dua and Pasar Baru can give discounted price. Try bargain with them. However kedai at Tanah Abang is harder to bargain. Update! There are two blocks at Tanah Abang. Go for the older one. There you can buy cheaper than the newer. (Source: Mak Ngah pensioner kaki jalan).
  12. If you are looking for souvenir kahwin, you can go for Mangga Dua. Lots of choices sampai you terambang mata nak pilih. Serious.
  13. If you are looking for kad kahwin, go for Pasar Tebet, Jakarta. They said that this place has lots of kedai yang jual kad kahwin.
Thats all yang I ingat nak kongsi. If ade pape nanti I update ok.



UPDATE!

  1. Bring as much money as you can sebab mesti ade kes tak cukup duit sampai nanti meleleh air liur tengok baju kat kedai-kedai. Baju pun tengok engkau orang sambil berkata 'apasal budak ni? Tengok aku sampai kena sawan ke?' (credit to Alin).
  2. Take all measurements and shirt's or pant's size of your family to avoid baju tak muat bila dah sampai tanah air. Haru, haru (Alin, credit lagi untuk engkau. Ambik cepat).



7 Words from you:

Hazlin said...

additional tips. do NOT buy a shirt sebab dier cantik, bli for the sake yg cutting dier betul. hampeh seh, aku terbli baju abang aku salah, cutting slim fit, mmg fit sungguh la dier, hahahaha!
last tips : bring lots and lots of MONEYYYYYYYY. no amount is ever enough over there.
beringatlah kawan2. until the next trip! :)

balkisomar said...
This comment has been removed by the author.
balkisomar said...

surya!!! jelesnye aku!!! ktorang nye trip ntah ble nak menjadi...sob3.

nak tanya satu soklan...berapa kadar penyusutan duit ko sepanjang trip ni? termasuk flight, tdo, makan, shopping dllllll??? nak bajet ni weh...hehehehehehe...thanx 4 d respond.

SuryaRahman said...

HazlinOthman (skema seh): betul3x. aku belikan adik aku pun tak muat sebab slim fit. siot tul. dah la beribu-ribu. haha. memang kat sane semua ribu riban pun.

Ingat janji kita!!


Balkis: kitorang beli tiket time promotion. So cam murah sikit la kat situ. RM 265 Malaysia Airlines. Pastu hotel, makan and driver kitorang amik pakej. RM 550 untuk 6 hari 5 malam. Penyusutan duit banyak berlaku kat penshoppingan. Huh. Rasa nak pegi rompak bank indon je masa tu. Haha.

Sabar eh. Kang pas keje plan la gi mane2 yang patut. Mase tu kan dah berduit. Tade masalah lagi. Hehe.

SuryaRahman said...

Balkis update blog! You too Hazlin!
HAHA.
Garangnye Surya ni.

balkisomar said...

heheheh..nanti aku update blog ble da dapat g indon cam ko...baru ade isi..hahahha

nanti da keje, duit MAYBE tak jadi masalah...tapi takut masalah laen plak yang datang...contoh terbaik...MORNING SICKNESS...hahahha

heheheh...nyway thanx 4 da info...so xmasuk shopping x sampe RM1000 la ek...hmmm (awan-awanan bersarang di atas kepala bagaikan mahu hujan ...surya aku da jadi cam ko sket ble bace blog suryaRahman)...

SuryaRahman said...

tak payah tunggu jalan baru cite. ape kau buat tiap2 hari tu yang kau cite. baru best. hehe.

Hah?MORNING SICKNESS? Aiseh. Dah dekat ke?

Aku tak bersalah kalau ko jadi tak berapa betul jugak. HAHA.