Hello!!!

Saturday, April 17, 2010

Wishlist

Disebabkan adat dan budaya kat sini agak berlainan, maka saya sering terasa ingin makan sesuatu yang tak boleh didapati di sini.

1. Sambal belacan seksyen 7
Nama pun seksyen 7. Mestilah kat seksyen 7 je ada. Sambal belacan kaw lepas makan pun masih terbau kat tangan. HAHAHA. Tapi memang sedap dan pedas. Dasar lidah sambal belacan.

2. Sizzling mee.

Hari tu balik tak makan sebab nak makan claypot chicken rice. Jadi bila balik Sabah terbayang-bayang pulak sizzling mee. Err. Saliva gland being stimulated.

3. Nasi lemak Jati
Terbaik dari ladang. Dengan sambal kerang atau paru. Eh baru saya perasan kerang kat sini macma mahal harga dia. Satu-satunya seafood yang mahal kat sini rasanya.

4. Gardenia.
Tak kisah lah butterscotch ke choco raisin ke wholemeal ke yang penting gardenia. Baru bercakap pada Along nanti kau datang sabah kau tolong belikan butterscotch, alih-alih hari ni EF balik rumah bawa bersama sebuku butterscotch. Haih peliklah bukan mana beliau beli plak kat sini. Rupanya husband Kak Nina datang dan membawak roti-roti bersama.

5. Ikan keli
Weh. Mana nak dapat kat sini weh. Dah dekat setahun kot tak makan. Tak boleh jadi ni. Nak ikan keli bakar dengan air asam. Tolong. Tolong.

6. Nasi kerabu dengan ayam percik putih serta solok.

Cukup lengkap explanation yang saya bagi. Mana nak dapat kat sini. Kata bos saya, ada satu kedai jual kat sini, tapi tak sedap. Satu lagi kedai tah kat mana lupa plak.

7. Asam pedas emak.
Oh emak. Tolonglah anakmu ini. Emak nanti datang emak masak asam pedas okey kat sini. HAHAHA. Selalunya bila balik kampung saya akan bagi alasan pada emak 'Angah balik nak makan emak masak. Kalau angah yang masak kat Sabah pun boleh buat'. Sekali emak jawab 'Okey emak datang Sabah nanti angah yang masak. Emak datang Sabah nak angah masak. Kalau emak yang masak kat Klang pun boleh'. Sob sob.

Okey dah lah. Makin cakap, makin tinggi rasa nak makan.

Ada sesiapa baik hati nak poskan makanna di atas ke sini? HAHAHA. Basi tengah jalan je.

1 Words from you:

PROJEK KELI KANVAS said...

rindu kat keli..mai la lawat n jadi follower blog khas untuk ikan keli...
http://kelipenang-aquamutiara.blogspot.com/