Hello!!!

Tuesday, September 13, 2011

Subsidi

Hidup kita seharian banyak bergantung kepada subsidi kerajaan. Minyak, tepung, minyak masak, gula. Macam-macam lah.

Kadang-kadang kerana harga pasaran dunia yang meningkat, kerajaan terpaksa menaikkan harga barang-barang tersebut. Masa tu mulalah kita sebagai pengguna melenting-lenting marahkan kerajaan naikkan harga.

Oh kenapa serius sangat ni. Baiklah.


Minggu lepas datang seorang nurse ke tempat saya bekerja meminta amlodipine, perindopril dan atenolol stat kerana seorang blood pressure patient terlalu tinggi. 220/150. Kenapa ubat-ubat ini pula? Bukankah kita sudah supply nifedipine untuk stat? Kata nurse tersebut doktor yang arahkan demikian. Kerana patient stabil dengan ubat tersebut. Kalau stabil, kenapa bp nya tinggi yang amat hari ni? Sebab defaulter. Kenapa defaulter? Sebab patiet bukan warganegara Malaysia. Warganegara negara jiran. Susah nak masuk tambak selalu.What?


What are you doing in my clinic?Dan bila pesakit tersebut datang untuk mengambil bekalan ubatnya, saya bertanya kenapa tak check di negara sendiri.


Sana ubat mahal.Yeah right.


Dahlah ubat kau yang canggih manggih. Bayar RM15 je kot.Berapa banyak duit kerajaan habis kat orang-orang yang tak sepatutnya ni.Belum lagi minyak petrol. Kerajaan cakap kenderaan asing tak boleh isi minyak penuh 25km daripada sempadan (correct me if I'm wrong). Bila kenderaan asing ni masuk stesen minyak, dia park jauh daripada cashier, so that dia boleh isi minyak penuh. Eh ini bukan cerita orang tau. Ini depan mata aku berlaku.Habiskan duit orang je. Yang bagusnya jual minyak tu dengan harga tanpa subsidi. Baru diorang sedar sikit. Ni asyik nak ngambik subsidi orang je ape kes. Haih. Marah betul ni.
-Surya Rahman-

0 Words from you: