Hello!!!

Sunday, October 9, 2011

Irfan and Solid Food

Memandangkan Irfan sudah menginjak ke usia 6 bulan, maka saya telah membenarkan Irfan menjamah makanan pejal (read: milk supply crisis). 

Oh boy. Ingatkan senang je nak bagi makan kat anak. Rupanya aduhai. Susah. Faham saja. Dia kan abru pertama kali diperkenalkan dengan solid food. Mestilah tak tahu nak buat apa dengan solid food tu. Last-last dia keluarkan dari mulut. Hai la anak. Mummy masak penat-penat, awak buang je.

Takpe. Takpe. Kita bagi peluang kat dia. Sebab dia baru nak kenal makanan. Dah seminggu bagi dia makanan. Alhamdulillah. Sekarang dah ok sikit. Dah nak makan. Kadang-kadang masak segenggam nasi menjadi bubur tu dia boleh habiskan. Kadang-kadang tak habis. Takpe Irfan. Mummy tak kisah pun.

Setakat ni saya berpegang kepada prinsip 4 days rule. Satu jenis makanan diperkenalkan pada satu-satu masa dan di beri selama 4 hari. Tujuannya untuk mengetahui kalau ada allergi, makanan apa yang memberikan kesan tersebut. Jadi setakat ni saya baru bagi potato dan carrot sahaja. Tapi hari ni dah boleh start makanan baru. Err. Broccoli? Banana? Sweet potato? Emm. Nanti mummy fikir eh Irfan.

Sekarang bangun pagi-pagi terus masak bubur Irfan. Barulah siapkan susu untuk di bawa ke rumah babysitter. Lepas tu baru lah siapkan air dan beg pump. Lepas tu kejut EF mintak dia tukarkan diaper Irfan sementara saya mandi dan bersiap. Lepas tu tengk bubur, blend kasik hancur lagi, masuk thermos kemudian masuk dalam beg. Kemudian sedia untuk pump susu sambil susukan Irfan. Penat tapi getting used to it. Perhaps.

Thinking of making puree so that I dont have to find, wash and cut vegetables every single day.

So I left you with this :p




-Surya Rahman-

3 Words from you:

noni said...

surya, since ko blend nasik irfan nih, klu ko gune nasik jek pn xpe. ko blend gune yg kering punye, sbb aku pn wt cmtu gak..hehehehe

hEarTLeSs said...

erk ko bangun kol bape ni beb? bersediakah aku utk bgn awal? sdgkan nk bgn kol 6 pun payah huhu

ryy.han said...

fruit & vege puree mmg menyenangkan kerja..so xpyh hari2 potong sayur dlm keadaan separuh sedar..hihihi