Hello!!!

Wednesday, April 20, 2011

A story of labor

Yeah. Finally I make this entry after read lots of others' experiences.

Memang betul orang kata pengalaman setiap orang tu berbeza. Mungkin orang ni tak sakit apa-apa, tiba-tiba je dah 10cm dilated. Yang lain mungkin pecah air dulu. Mungkin jugak sampai ke sudah baby masih dalam breech position, terpaksa LSCS. Ada yang sakit 2,3 malam tak boleh tidur. Memang lain-lain.

And here is the story of mine.

2 April 2011 (Sabtu)

Hari Sabtu adalah hari untuk saya mengemas rumah, membuat laundry dan melakukan groceries shopping kalau ada stok yang kurang. Tapi hari ni saya cuma kemas rumah dan laundry sahaja. Selain itu saya juga merancang untuk mengupdate fail drug information service dan rekod kaunseling yang mana disebabkan fail nya baru sahaja diperolehi, maka data untuk 3 bulan sebelum ni memang bercampur aduk la. Tapi disebabkan baru download game baru, terpaksa main dulu baru buat kerja klinik tu.

Emak ayah dijangka sampai petang ni. Ayah hantar emak untuk tinggal bersama saya sampai bersalin. Disebabkan tiada nafsu nak memasak, maka saya pun mengajak mereka untuk makan luar sahaja. Masa makan tu ada rasa tak sedap perut, tapi saya tidak mempedulikannya sebab dah selalu sangat rasa tak sedap perut ni.

Balik makan sempat la tunjuk ayah jalan nak pergi Toyota Service Centre. Dalam masa yang sama, saja tunjuk hospital yang saya plan nak bersalin sebab dah satu jalan.

Balik rumah dalam pukul 11 malam. Perut rasa tak sedap lagi. Macam rasa nak buang air besar. Pergi tandas dan melakukan proses semula jadi. Lepas buang air besar, baring semula. Tapi lepas tu perut rasa tak sedap lagi. Setiap kali perut tak sedap, setiap kali tu lah call EF. Disebabkan siang nya EF ada program, jadi malam tu dia tidur mati. Tah berpuluh kali saya call, sampai pukul1 kot baru dia angkat. Tu pun macam mamai-mamai suruh saya pergi hospital.

3 April 2011, Ahad

Dalam pukul 12 tengah malam, saya notis ada blood-stained mucus bila pergi tandas. Tapi saya buat-buat macam tak nampak. Tapi bila pukul 2 pagi, saya nampak ada fresh blood, err ni kira emergency ke tak ni. Call EF, dia suruh kejut emak then pergi hospital. Dan saya pun terus tunjuk emak. Emak kata, dah keluar tanda dan terus ke hospital.

Sampai hospital, terus ke dewan bersalin. Bila doktor buat VE (OMG, terkejut masa dia buat VE), dia kata dah 7cm dilated. I was like, are you sure doctor? I am not having any sakit pinggang, back pain, perut mengeras what so ever. Tapi tak sempat tanya, nurse dah suruh tukar baju untuk ke labor room. Sambil tu, saya pun call EF, begging him untuk balik sekarang jugak ( He was at Beaufort, more than 1 hour from KK. Hopefully if dia bertolak sekarang, he managed to get the first flight to JB, tapi dia tak bangun okeh!)

Dalam labor room pun sempat lagi call EF tapi masih hampa. Then datang seorang doktor perempuan muda menjalankan kerja-kerjanya seperti memasang CTG, mengosongkan urinary bladder, memecahkan air ketuban dan case clerking. Haih. Sempat lagi saya mengintai case sendiri. They expect me to deliver on 6 am.

Lepas siap clerk case, doktor tu pun pesan pada saya kalau rasa nak berak jangan teran eh, call button ni. Kemudian dia pun keluar. So I was like err what should I do now. Tiba-tiba ting!! Dapat idea. Tidur lagi bagus. Lepas ni mesti tak dapat tidur yang cukup. HAHA. Boleh fikir macam tu. Jadi dapat lah tidur sejenak. Around 5 am, rasa nak berak tu dah tak dapat tahan. So I pressed the button. Doktor tu pun masuk balik tanya kenapa. Bila dia check, saya dah fullly dilated.

So they asked me to push whenever I feel the contractions. Tengok dekat TV, macam senang je orang buat. When it comes to my turn, heck macam mana nak teran ni. Dah lah contraction tak kuat. Between contraction tu adalah dalam 5 minutes apart. Doktor siap nak bagi pitocin lagi. Nasib baik takde line, kalau tak berganda lah sakit aku.

After few attempts and episiotomy (siapa kata bila episiotomy dilakukan, kita takkan rasa sebab sakit contraction tu lebih kuat? Siapa kata? Sakit okey!), berjaya jugak mengeluarkan bayi yang selama ni dibawa ke sana ke mari dalam perut. Itupun lepas berjaya menguasai teknik meneran. HAHA. Ayat memang tak boleh blah.

So, for the total of less than 7 hours of pain, without epidural, laughing gas, inducers, forceps or vacuum, I will conclude that, giving birth is such a joyful moment (minus the part of the need to be stitched).


p/s: I never thought I could stand the pain because I always think I have low threshold towards pain.


Irfan, mummy loves you so much.


Oh, btw EF sampai JB pukul 6 petang. Sampai hospital masa saya nak check out. Jadilah daripada langsung tak dapat datang.



-Surya Rahman-

4 Words from you:

hEarTLeSs said...

demm knp org kate ms stiching tak saket??? seb bek mak b n pak man dah dtg

Emilia Hasni Abd Rahim said...

damn! senang gile bersalin. tgk² dh dilate 7 cm??? (fyi, aku posting kt ONG skrg ni..) haha. caya lah!!

SuryaRahman said...

ziha: aih. aku pun tak pasti. tapi aku rasa sakit je. terutama part masa dia jahit kulit. sakit weh.

emi: hei, kau tukar phone no eh? aku text kau, not received. kau kat hospital mana? btw, gud luck posting ni.

Reen Tart Nenas said...

la surya dah bersalin. rasanyer baru je ari tu tanya pasal tanda2 nak preggy. anyway tahniah. membaca kisah bersalin tu, terus rasa sakit dan ngilu. huhuhu maybe sbb tu la saye tak preggy lagi, maybe sebab Allah tau saye nie penakut tahap gaban kot.