Hello!!!

Thursday, November 20, 2008

pertunangan

cane kalo tetibe bopren korang ajak kawin??tapi sblom tu mesti la tunang dulu kan.
korang punye cite2 untuk looks slimmer la konon pade korang nye big day tu..
masalhnye time limitation..da tak sempat da kalo ko nak g london weight management tu..apetah lagi exercise bersungguh2..ape yg korang nak buat???

aku bukannye ape..sorang sepupu aku tu nak tunang bulan doblas ni..kang kalo aku tak cakap gitu, ade plak yg ingat aku yg nak tunang..uish..muda lagi..kehkeh..
masalah2..

pendapat aku, pertunangan tu MoU antare bopren ngan gelpren tu..tapi libatkan family..maklum la mase tgah hangat bercinta, da janji seidop semati..ni time mak bapak plak bejanji membiarkan anak2 seidop semati..

senang cite nak ngikat budak 2 ekor tu je..takut lari g lombok ngan bopren len.. kehkeh..

aku sendirik tak penah berade kat dalam majlis petunangan..tatau la ape dorg bincangkan pade waktu kejadian..tapi aku agak2 mesti la period of engagement, tarikh kawen nye, bape banyak nak bagi antaran, bape dolang plak..tah la..aku rase je..kot kalo die cakap pasal bola pun bukannye aku tau..

tapi aku penah bace sabda rasullullah s.a.w *macam baik plak bile tulis gini.kehkeh* Rahsiakan pertunangan dan iklankan (maklumkan) tentang perkahwinan”..sape tah yg riwayatkan..aku macam tak ingat je sape name die..reasonnye untuk menjaga hubongan tu daripada dirosakkan oleh hasad manusia yang bertindak tidak baik..name pun cucu adam..kalo setan tak goda, tak sah..

jadi ape yg aku dapat simpulkan, kalo nak tunang, tak payah la beria2 sgt..kang buat kemah 2,3 biji, tapi tak kawin jugak..putus tunang..kang putus kene bayar ganti rugi plak..tak ke parah..aku cakap ni bedasarkan mate pale aku yg myksikan keruntuhan surau *hehe..belum upgrade jadi masjid lagik* yg bleluasa di kalangan penguaters2 (penghuni kuartes) tmpat aku duduk tu..

*ceh..aku cakap beria je..skali time aku tunang kang macam pasar malam umah aku..piiraahh..hehe..insyaalah tak..aku knal mak aku..*

5 Words from you:

raudha said...

patut le ko tanye aku semlam.. haaa bek kO ngaku cepat ko yg nak tunang kankan? ngaKU!!! whahah
tp masalah pewOt buncit tu world wide ar. so klu abaikan je bleh kut(tu alasan yg aku kemukan kat laki aku tp diriject tnpa belas kasihan).. hahah ko cube gunekan kat laki ko.. mujur2 dpertimbangkan. hihi

SuryaRahman said...

bukan aku la..ni yg aku malas nih..da riban orang tanye aku ke yg nak btunang..ni aku cite pasal masalah orang lain la..aduusss..
alamak.kene rijek ke ngan laki ko???kalo gitu ape lak alasan aku nak gune..ok odah..ko carik alasan lain tuk aku cakap kat bopren aku mase aku nak kawen nanti..kehkeh

LaNuN_TeLuK_AdeN said...

saper yang nak tunang nie..???
hehhhe..
tak sampai pon berita nie kat atas kaapl..
wakakaka...

SuryaRahman said...

tu la..sape suh gi melanun tak ingat dunia..

LaNuN_TeLuK_AdeN said...

woitt...
melanun cari nafkah tau....
tapi skang nie byk tentera2 laa kat terusan sini...
mcm maner nak cari rezki lagi...
so kena cool down dulu...
okeyyy...lanun nak g cuti raya cine...
heppy chinese ney year...!!!!!!!!!!!
peacee...