Hello!!!

Wednesday, June 30, 2010

We are human

Honestly, siapa antara kamu yang selalu hilang sabar bila berurusan dengan kaunter? Make it bank or clinic or post office or PHARMACY?
Do you think those people who works at the counter purposely do their job in siput mode?


I'm tired of handling those people.


Please, I'm also a human. Well, you don't know other's life until you jump into their shoes.


But sometime, I love my job when you, people interact with us nicely. Your smile and 'thank you' makes my day. Thank you.


Have a nice day, then.







Oh, btw, I'm going back to JB tomorrow. Thus, goodbye.


*In the mode of tak sabar nak tengok dia*



Tuesday, June 29, 2010

The truth is

All this while i thought it was a contact dermititis.


Turns out it is eczema and keratosis pilaris.


Ambik kau.

Rx:
BVC 1:4
Aqueous cream + 20% glycerine
Hypoallergenic soap





Monday, June 28, 2010

Kosong

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Feel the empty, the absence.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Stop it.
Crying.
Stop crying.



Sunday, June 27, 2010

Funny

We'll begin with a box and the plural is boxes,
But the plural of ox should be oxen, not oxes.

The one fowl is a goose but two are called geese,
Yet the plural of moose should never be meese.

You may find a lone mouse or a whole set of mice,
Yet the plural of house is houses not hice.

If the plural of man is always called men,
Why shouldn't the plural of pan be called pen?

If I speak of a foot and you show me your feet,
And I give you a boot, would a pair be called beet?

If one is a tooth and a whole set are teeth,
Why should not the plural of booth be called beeth?

Then one may be that and three would be those,
Yet hat in the plural wouldn't be hose,
And the plural of cat is cats and not cose.

We speak of a brother and also of brethren,
But though we say mother, we never say methren.

Then the masculine pronouns are he, his and him,
But imagine the feminine she, shis and shim.


Have fun ;P





What do we do to reverse what we did

What do we do to reverse what we did. HAHA. First of all, what did we do?

Kalau cakap pasal Sabah apa yang terlintas kat fikiran engkau?

Gunung Kinabalu of course. Selain tu?
Pulau Sipadan. Selain tu?
Tourist kat pulau pakai bikini. HAHA. Selain tu?
Surya. Err. HAHA.

Dah tak payah teka lagi. Biar saya bagi jawapan. Jawapan diata semua betul. Ditambah satu lagi ciri iaitu CHEAP SEAFOOD.

Nah. Kata persekitaran laut. haruslah seafood murah. Dan kepada sesiapa yang allergic kepada seafood, oh sayang sekali, terlepas satu nikmat hidup. Seafood adalah sedap okey. Kalau setakat gatal je, boleh lagi kot kau nak makan. Lepas makan terus amik piriton terus tidur sampai esok pagi. Kalau sampai bengkak badan tak payah teringin nak try karang kena anaphylactic shock susah pulak. Eh. Bukan anaphylactic shock tu kalau kena sengat lebah ke. HAHAHA.

Jadi berbalik kepada soalan pertama. What did we do? Seafood ialah temptation okey. Makan seafood kadang-kadang secara beringat-ingat kadang-kadang ingat-ingat lupa kadang-kadang terus tak beringat. Nah. Jadi kau sendiri sedar la berapa banyak extra toxin kau dah ambik semasa sesi langsung tak ingat.

Dengan kesedaran itu lah si pasangan berdua ni ambil keputusan untuk mengurangkan toxin dalam badan. Heh. Apakah kami berdua tidak makan seafood lagi? Oh salah tekaan kamu. Kan saya cakap seafood is a temptation okey.

Jadi kami berdua pun berbincang dan bersetuju untuk detox dengan menggunakan cara kuno. Aiceh kuno sangat lah.

Memperkenalkan

Agen detox 007.

Khabarnya agen detox 007 (bukan nama sebenar) mampu menghilangkan masalah seperti kencing manis, migrain, darah tinggi dan lain-lain lagi. Ia juga mengurangkan toksin dan hasil buangan badan. Ia meningkatkan peredaran darah, immune system dan mental alertness (kenapa ayat sangat skema macam dalam iklan ni). Tapi bagi saya, yang kerjanya berasaskan sains, tidak tahu sejauh mana kebenarannya. Okey. Dan ini bukan untuk tujuan promosi ke ape ke.

Pengalaman memakai? Malam pertama macam pelik sikit sebab rasa ada benda melekat kat kaki. Tapi sebenarnya tu perasaan orang mengada sahaja. EF relax je tidur denagn nyenyak. Tapi lepas tu dah takde perasaan dah. Lekat terus tidur.

Hari pertama pakai, hasilnya menggelikan. Pad bertukar jadi warna hitam dengan kesan seperti berminyak di permukaannya. Kali kedua dan ketiga pakai kepekatan warna sudah semakin berkurangan, menandakan toxin dah berkurangan dalam badan. Dan tidak oily lagi.

Jadi selepas ni boleh makan seafood dengan jayanya. HAHA.

p/s: Sila ingat, saya bukan agen jualan produk di atas, atau mempromosikan produk tersebut. Saya hanya jurucakap badan sendiri.

p/s 2:Oh, kalau engkau nak try pakai, sekarang ni Guardian tengah buat promotion. Itu saja. Sekali lagi syaa tiada kaitan dengan Guardian, melainkan hanyalah pelanggan.



Saturday, June 26, 2010

Menyidai gambar

Tonton dan undi.
HAHAHA
















Besar punya.

Kereta besar?
Rumah besar?
Kerja besar?
Orang besar?
Poket besar?

Memang ramai yang mengimpikan perkara tersebut. Tapi badan besar? Ada ke yang mengimpikan badan besar? Kalau mereka yang underweight pun paling-paling hebat pun berharap berat badan dapat naik tapi bukan naik sampai badan jadik besar.

By logic, takde orang nak berbadan besar. Kalau tengok dekat tv atau mags sekalipun, nak carik yang berbadan besar ni ibarat carik jarum dalam rumput. Susah nak jumpa. Kategori minoriti. Bagi mereka skinny is pretty, big is ugly.

Beberapa kali saya dihidangkan pengalaman diskriminasi mereka berbadan besar. Tak dapat kerja sebab badan besar. Putus cinta sebab badan naik. Tiada orang mahu berkawan kerana badan besar. Diejek atau diberi gelaran seperti Bob, Bab (Debab), Gem (Gempa kerana kalau berjalan boleh mengakibatkan gempa).

Saya datang daripada keluarga berbadan besar. Susur galur berbadan besar. Rangka besar. Dan tinggi. Boleh tahan tinggi la. Saya bukan bersaiz S, mahupun M. Nak kata L pun tidak jugak. Mungkin antara L dan XL. Atau senang cerita L dengan niat nak sedapkan hati. HAHAHA.

Walaupun badan besar kadang-kadang berjaya ditutupi dengan ketinggian, tapi dalam hati siapa yang tahu. Dari kecik saya lebih tinggi daripada kawan-kawan. Dan of course lebih besar. Malahan sampai sekarang rata-rata kawan saya terdiri mereka yang kategori kecik molek. Nah. Jadi saya kelihatan seperti Shrek bila berjalan dengan mereka.

Ada satu fasa dalam kehidupan saya, kawan-kawan ketika itu berbadan besar dan tinggi juga. Tapi ada jugak tinggi tapi tak besar. Dan apabila kami berjalan bersama, dah rupa sekumpulan gangster pulak. HAHAHA.

Bila berhadapan dengan orang yang berbadan kecil dan asik lah bertanya kenapa kau besar sangat ni? Saya terdiam. Bukan tersentap. Tapi terfikir. Apakah kesalahan berbadan besar? Frame aku dah memang besar. Kalau tinggal kulit dan tulang pun masih kelihatan besar. Jadi apa masalah kau?

Kesimpulannya, kepada anda yang berbadan kecil, bersyukurlah anda. Tidak perlu menghina kami. Kepada yang berbadan besar, Pedulikan apa orang kata. Atau paling hebat pun anggap saja ia cabaran. Tak perlu berasa rendah hati dan menjauhkan diri.

Sekian.
Daripada badan besar kepada badan besar.


Ini bukan emo.



Thursday, June 24, 2010

Hidup ku

tanpa internet ibarat layang-layang terputus talinya.


Kutu pun boleh mati tanpa internet. Tak payah nak pakai EBB ke lindane ke ape ke.


Streamyx mensebabkan saya SCREAMyx selama seminggu.


Ziha. Sila jawab.


Tuesday, June 15, 2010

Quote by a man

A man quotes

Takde perkara yang lebih membosankan daripada mengikut perempuan pergi shopping.


Man, we dont need your accompany if you give bila-nak-habis-shopping-ni look. Just give us cash. Or supplementary card. And wait us at McD.

Tiada kaitan dengan EF ;P



Sunday, June 13, 2010

Sudah bersediakah?

Sana sini orang bercakap tentang World Cup. Baik kat tempat kerja, kedai-kedai makan, pasar, mungkin tandas juga, World Cup adalah topik yang penting lah untuk diperkatakan.

Walaupun sepak mula World Cup sudah pun berlaku Jumaat lepas (eh apasal ayat sebegini skema ni), tapi tidak di rumah saya. Aik. Pelik bukan. Padahal selama ni saya asyik lah merungut tak dapat tengok TV sebab EF nak tengok bola. Nah. Itu sebab EF berada di KL sekarang. Jadi World Cup secara rasminya belum bermula di rumah saya. HEHE. Tetapi mungkin esok saya terpaksa redha mengikut keadaan.

Kadang-kadang saya cuba mencari apa X factor bola ni sampai orang boleh hilang kawalan sebab bola. Tengok je la kalau ada game kat Malaysia ni. Penyokong kipas susah mati sampai sanggup bergaduh lempar botol mercun dan sebagainya. Saya juga mencari sebab kenapa orang sampai sanggup tak tidur tak keluar tengok wayang tak dating sebab bola (ni macam meluahkan perasaan pulak. HAHAHAHA. Tak tak tak. Gurau je).

Kerana hendak mencari jawapan kepada kepeningan saya itu, saya mengikut EF menonton bola. 2 kali saya ikut beliau. Sabah vs MP Muar dan vs PKNS FC. Kalau saya tidak silap la. Tapi apa saya dapat? Jawapan? Nehi. Saya tak suka menonton bola di stadium. Atau mungkin kerana saya pihak berkecuali jadi saya tak dapat carik jawapan? Err. Entah. Tapi berfikir positif! Anggap saja tengok bola tu macam tengah dating. HAHAHAHAHA.

Tak jumpa jawapan di stadium, saya ikut pulak EF main futsal. Hampir tiap-tiap minggu, kalau takde kerja lah, EF main futsal. Dan saya menjadi penyokong setia HUAHUAHUA. Tapi apa saya dapat? Jawapan? Nehi lagi.

Saya pun tak faham kenapa saya tak suka bola. Walaupun saya tak suka, tapi saya ambil tahu jugak pasal bola. Saya tahu jugak apa itu offside walaupun macam lembab sikit nak apply masa orang tengah main. Saya tahu lah Chelsea menang hari tu. Saya tahulah World Cup kali ni kat South Africa. Saya tahulah Maradonna jadik coach Argentina. Saya tahu lah ramai yang komplen dan tak suka Jabulani. Tapi saya tetap tak dapat nak timbulkan rasa suka pada bola. Nah. Pengakuan jujur.

Kesimpulannya, saya masih tak faham kenapa bola menjadi satu fenomena. Padahal bola je kot. Walaupun saya tak suka, anggap saja lah 'Marriage is about give and take. This time I give. Next time you have to give'. HAHAHAHA. Jadi musim World Cup kali ini, adakah saya sudah bersedia?

Ye. Saya hampir bersedia dan redha bila tiba-tiba EF cakap habis World Cup, EPL (or should I call it BPL) start balik.

Nak menangis aku. Bila kot bola ni ada break.





Baju

Kategori baju kurung milik saya.

1. Baju confidence
Baju ini dipakai terutamanya bila ada presentation atau exam. Baju confidence ini asalnya adalah baju biasa jugak. Tapi mempunyai superpower. Iaitu bila pakai akan terasa keyakinan pada tahap dewa sakti. Jadi baju ini akan dipakai ketika hari tertentu. Tetapi hari bukan tertentu pun boleh pakai. Macam mana sesepasang baju itu boleh termasuk dalam kategori baju confidence? Ciri utama ialah baju tersebut mampu memberi efek kurus dan tinggi (HAHAHAHA) dan mampu memberi haba ketika seram sejuk.

2. Baju kecemasan
Baju ini dipakai pada hari kecemasan iaitu hari bangun lambat tapi baju belum gosok. Ini masa zaman belajar dulu. Kalau sekarang dipakai bila hari malas menggosok atau hari semalamnya mengalami sakit kepala atau tidak sihat atau balik kerja EF terus ajak pergi ronggeng. Ciri utama baju ini ialah tidak perlu digosok dan tudung boleh mixmatch kaler ape pun masuk.

3. Baju batik atau baju berkain batik
Ini tak perlu dipertikaikan. Hari Khamis sahaja pakai. Walaupun begitu, ada baju kategori ini juga subset kategori confidence.

4. Baju yang pasangannya shawl
Baju ini hanya dipakai ketika tempat bekerja adalah tempat beraircond. Kalau yang agak-agak aircond macam malu-malu ayam nak menghembus tu tak payah pakai. Karang nanti menggelupur kepanasan.

5. Baju berlining
Alasan yang sama dengan no 4. Panas weh. Agak-agak lah kalau nak pakai pun. Lagi-lagi kalau lining tu satin. Nak menangis aku kalau kena pakai pastu berjalan ke hill side.

6. Baju memori tertinggi
Contoh ialah baju hantaran tunang, baju tunang, baju nikah etc. Ini akan dipakai mengikut keperluan sahaja. Err. Baju nikah itu tak pernah pakai lagi lepas nikah. Macam tak berani je nak try.

Ok. Kategori macam banyak. Macam je. Yang benar, takdelah begitu. Jadi baju yang tak termasuk dalam mana-mana kategori boleh dipakai begitu sahaja. Takde syarat. Nah. Sebenarnya rasa dah bosan dengan wardrobe sendiri. Hampir menuju ke waldrobe malfunction sebab tengok baju yang sama setiap hari.

EF: Wink Wink Wink. I dah bagi alasan memohon membeli baju baru. HAHA.

Saturday, June 12, 2010

6 Months of Marriage

And I will always waiting for another months, years to come
And I will always hoping for that
And I will always be with you
And I will always love you, for all



Friday, June 11, 2010

11 days of holidays

Eh. Balik kampung hari tu ramai pulak yang tanya saya apasal selalu sangat balik kampung. Tiket tak mahal ke. Dah tak macam keja kat Sabah, amcam keje kat KL je. HAHAHA. Itu namanya naluri perantau. Pantang nampak cuti umum, balik kampung saja lah kejenye.

Tapi nama je 11 hari. Sebenarnya rasa macam 5 hari je. Eh. habis lagi 6 hari tu tak rasa ke? Haah. Tak perasan dia berlalu.

Apalah yang dibuat balik cuti ni. Err. Soalan susah. Kebanyakan masa dihabiskan di BDO. Eh. Bukan BDO Bandung. Ini BDO lain. BDO yang tak boleh reveal apa dia ;P. Nanti-nanti kalau sudah ok, baru boleh reveal. Bukan setakat masa, wang ringgit pun dibiar mengalir ke BDO. Tapi takpe. Demimu, segala ku kurniakan, susah ku senangkan asal hajat dipenuhi. Eh. Eh. Kenapa masuk KRU ni.

Selain itu berlibur di A Famosa dan Singapore juga menjadi faktor kenapa cuti berlalu tanpa disedari. HAHA. Alasan baik punya.

Oh. Saya dan EF telah menjumpai cara terbaik untuk menghilangkan ngantuk semasa pandu kereta. Iaitu bermain permainan ABC. Nah. Memang hilang ngantuk. Terutama apabila ditipu negara bermula huruf X adalah Xieras. Spell dia macam ni ke? Tak tahulah. Rupa-rupanya itu ialah kelab bola. Nasib baik saya menang pertandingan itu. Hehe.


Love is blind

Cinta itu buta. Memang biasa lah kita dengar kan. Memang alasan terbaik untuk menutup segala kekurangan. Berikut disertakan kisah hikayat seribu satu malam yang diperkisahkan kepada aku oleh insan terpilih.

1. Boyfriend kau mintak duit dengan kau. Alasan dia nak topup nanti nak call kau jugak. Kau pun bagilah duit. Jap lagi dia cakap nak isik minyak pulak. Kau bagi lagi. Kang jap lagi, pergi makan, dia cakap takde duit, kau yang bayar sudahnya. Kalau sekali-sekala bolehlah consider 'Takpe, saya belanja awak hari ni'. Tapi kalau dah selalu, kalau dah sekali sekala boyfriend tak mintak duit? Itu baru taraf boyfriend, kang nanti kalau dah up jadik tunang, suami? Jadi siapa yang buta?

2. Sejak bercinta lagi dah tau si dia ringan tangan. Ringan tangan okay. Bukan ringan tulang atau ringan mulut atau ringan-ringan. Eh. Eh. Lepas tu kau biarkan je pulak die meringankan tangan. Kang nanti muka lebam tangan berbilai kang mengadu kat aku tanya pendapat nak buat macam mana lah apa lah. Bila aku bagitau apa patut buat, kau asik kata tak nak aku sayang dia. Jadi? Kau nak aku cakap ape.Biarlah dia pukul kau. Itu tanda dia sayang kau. WTH.

3. Asyik on off on off. Kejap kang kata dia boyfriend kau. Kejap nanti kata dah break off. Kejap kata he's so cute (OMG!) kejap lagi he's hell. Yang pening ni nanti orang yang dengar cerita kau ni. Orang tu break off dengan kau sebab ada perempuan lain, kau pun punyalah menyumpah seranah masa tu. Siap cakap sampai mati pun kau benci dia. Alih-alih lelaki tu datang menyujud kat kau mintak maaf, cepat gila kau lupa janji-janji pahit kau tu. Buta? No komen.

Tapi ada jugak cinta itu buta dari segi positif pulak.

1. Bapak kau duda, kau pun pergilah carik kan isteri untuk dia. Walaupun mak muda tu dah tua kulit berkedut dah menopause siap kena makan Fosamax Plus, tapi bapak kau tetap cinta kan dia. See. Beauty lies in the eyes of beholder. Love is blind.

2. Bakal mak mertua kau tak suka kau. Macam-macam cara dia buat supaya kau terpisah dari anak lelaki kesayangan dia. Sebab nanti dia akan berkongsi lelaki itu dengan kau. Jadik kerana cinta itu buta, kau tetap berkeras nak kahwin, and lastly emak mertua tu boleh terima kau seadanya. Nah. Nasib baik kau tak putus asa dulu.

3. Kau menyampah gila dengan seorang lelaki yang cuba mengurat kau. Tapi entah kenapa satu hari, tiba-tiba ting! eh suka pulak lah kat lelaki ni. Bercinta kemudian berkahwin dan terus bercinta. Cinta itu buta, kan. Eh. Eh. macam kenal cerita ni.

Yes. Love is blind, but dont get blinded by love.

Of all these stories, sebenarnya nak cakap EF dah fall in love dengan Butterscotch. Dulu sikit pun taknak rasa. Sekarang ni, dia pulak yang habiskan sebuku roti tu. I cuma dapat dua keping je. EF start makan masa bawak roti tersebut ke Pulau Manukan. Mungkin sebab terlalu lapar jadik dia makan je roti tu. Kemudian fall in love. Love is blind, isn't it?

p/s: Cerita daripada pengalaman rakan-rakan.

Thursday, June 10, 2010

Kerana sakit perut

Jadi online secara berleluasa sambil letak laptop atas peut mengharapkan haba laptop mampu hilangkan kesakitan.

Jadi, teruploadlah gambar-gambar basi kat facebook. Kemudian terupload jugak di bawah ini


video


Tuesday, June 8, 2010

My world is..

currently upside down. Will be back later.


Macam nak lempang kan baca entry semata-mata ayat ni. Takpelah. Cuba jugak lah untuk mencari idea menulis. Sila maklum. Dua minggu tinggalkan internet macam kena belajar balik cara menggoreng ayat.

Baiklah. Selama hampir dua minggu, saya bertapa dekat Malaysia. HAHAHA. Macamlah sekarang ni bukan dekat Malaysia. Takpe. Memang sengaja berperasaan berada bukan di malaysia. Feeling jadik perantau. HAHAHA. Macam apa tah je aku ni.

Sebelas hari bercuti dihabiskan dengan perasaan kabur. Perasaan kabur bermaksud, eh bukan semalam ke aku start cuti. Apasal esok dah kena balik. Hah. Begitu lah perasaan kabur. Kabur betul.

Err. Rasa malas mahu sambung. Kerana gambar belum transfer. Jadi mood untuk menggoreng memang tiada. HAHAHA.

p/s: Sekarang tengah busy. Berada di farmasi pesakit luar memerlukan kesabaran dan kekuatan kaki. Kalau tak sabar boleh bergaduh dengan patient. Kalau kaki tak kuat boleh mendatangkan kemarahan. Err. Apa kaitan. HAHAHA. Jadi sekarang masa untuk tidur. Bye.